Švestkové knedlíky

Tento víkend jsem u našich. Venku leje jak z konve, tak jsme se s mamkou rozhodli, uvařit si sladké švestkové knedlíky. Vařit s mamkou má plno výhod, mimo výborného jídla, se ještě člověk dozví něco jiného. Je to prostě výborná příležitost na "smalltalk".

Švestkové knedlíky

Výborné české švestkové knedlíky z krupicového těsta.

Přísady:
  • něco přes litr vody
  • 60g tuku na pečení
  • 16 polévkových lžic krupice
  • 3 lžiček cukru
  • vypeckované rozpůlené švestky
  • hrubá mouka
  • jedno vejce
  • na posypání - cukr, skořice, kakao, strouhaný tvaroh, jak kdo podle chuti
Příprava:
    Těsto připravuje na způsob krupicové kaše, akorát z vody. Do hrnce se dá voda (něco víc jak litr) a dá se na sporák. Přidáme tuk a pečení a necháme ho ve vodě postupně rozpustit. A hned přidáme ještě 3 kávové lžičky cukru.
    Tip od naší babičky:
    Pokud by se namísto tuku použil olej, těsto by praskalo.
    Až se voda vaří, začneme přidávat krupičku. Podle množství vody, u nás to bylo 16 polévkových lžic. Ta krupicová kaše musí pořádně zhoustnout, jako na obrázku, aby se dalo z ní vypracovat těsto.
    Těsto vezmeme ze sporáku a necháme vychladnout. Těsto se musí občas zamíchat, aby neokoralo. Pokud by těsto okoralo, spatně by se těsto zpracovávalo. Po vychladnutí je krupička ještě tužší.
    Zatímco těsto chladne, švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme na půl.

    Tip od naší babičky:
    Vypeckované švestky musí být rozdělené do samostatných půlek, jinak by ve vařící vodě to těsto mohly roztrhat.
    Po nějaké době můžeme dát do mísy hrubou mouku a těsto trochu roztáhnout, aby rychleji chladlo.
    Do vychlazeného těsta přidáme vejce a poprášíme hrubou moukou. Vejce a mouka se přímo v míse rukou zpracují. Aby se těsto nelepilo, musíme stále přidávat hrubou mouku. A ne zrovna málo...
    Takto zpracované těsto vyklopíme na vál a ještě trochu dopracujeme. Nezapomínáme přidávat dostatek hrubé mouky, jinak se nám těsto bude lepit. Potom uválíme z těsta bochánek a rozdělíme do několika částí.
    Každou část rozválíme válečkem na tenkou placku. Nezapomenout hrubou mouku, aby se těsto nelepilo! Rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky. Na každý čtverec položíme dvě až tři půlky švestek, podle velikosti nakrájených čtverců.
    Nyní můžeme švestky zabalit do těsta, a tvoříme jednotlivé knedlíky.
    Dáme vařit velký hrnec vody. Až se voda vaří, dáváme knedlíky na vařečce opatrně do rvoucí vody. Občas lehce projedeme vodu vařečkou, aby se nám knedlíky na dně nepřichytily.
    Jednotlivé várky vaříme asi 10-12 minut podle tuhosti švestek. Nezpomínáme vodu občas projet vařečkou.
    Ovocné knedlíky podáváme jak kdo má rád. Já si je sypu nejraději skořicí. Někdo cukrem a kakaem. Nebo cukrem a mákem. Někdo je ještě pokapává rozpuštěným máslem. Také strouhany tvaroh je výborný.
    Dobrou chuť!
    Hotové knedlíky se dají ohřát v páře.
Vystačí pro 4-5 porcí

Doba přípravy: asi 90 Minut

0 Kommentare:

Kommentar veröffentlichen